Atrijum Muzeja Vojvodine

Program Festivala - Atrijum muzeja Vojvodine

SUBOTA 09.septembar

10.00-11.00 Program „Pijaca pa Muzej“ - Milica Josić: M. Ravel, I. Bajić, A. Scriabin, F. Chopin, S. Prokofjev, C. Debussy
11.00-12.00 Prezentacija Muzičke škole “Dr. Vojislav Vučković”, Beograd
12.00-14.00 PAUZA
14.00-17.00 Zlata Chochieva: predavanje, masterklas
17.00-18.00 PAUZA
18.00-18.45 Nikola Zdravković: L.V Beethoven, J. Brahms, F.Chopin
19.00-21.00 PAUZA
21.00-22.00 Dario Candela: D. Cimarosa, F. Chopin
22.30-24.00 Olivera Radmanović: A.Skrjabin, F. Chopin

 

NEDELJA 10.septembar

10.00-11.00 Program „Pijaca pa muzej“ - Verica Šotarovska: F. Schubert, F. Liszt, F. Chopin
11.00-12.00 Predrag Pejić, Milica Keča i Lazar Rakić: J. S. Bach, L. van Beethoven, M. Szymanovska, M. Glinka, F. Chopin, A. Scriabin, M. Takeuchi, D. Beljanski
12.00-13.00 PAUZA
13.00-14.00 Vojislav Perućica: L.V. Beethoven, S. Rachmaninov
16.00-17.00 Filip Stanković: L. van Beethoven, F. Chopin
17.00-18.00 PAUZA
18.00-19.00 “Alice in Wonderband”: Predstava „Da i Re, telo kao instrument“
19.00-20.00 Marija Timotijević: S. Rahmanjinov, N. Medtner

 


Milica Josić

F. Šopen: Poloneza op.44 fis-mol
M. Ravel: Sonatina
I. Bajić: Na izvoru
K. Debisi: Paspije
A. Skrjabin: Etida cis.mol op.42 no.5
S. Prokofiev: Merkucio iz baleta ,,Romeo i Julija¨
F. Šopen: Etida op.25 no.12

Milica Josić je rodjena u Šapcu 7.2.1997. Osnovnu i srednju muzičku školu završila je u Šapcu,u muzičkoj školi ,,Mihailo Vukdragović¨. Maturirala je 2015.godine u klasi Helene Davidović.
Pohađala je master classove kod profesora Arbo Valdme, Vladimira Ogarkova, Aleksandra Serdara i Djordja Milojkovića.
Osvojila je preko 40 nagrada na takmičenjima mladih pijanista u Šapcu, Sremskoj Mitrovici,Smederevu,Banja Luci, Beogradu i Novom Sadu.
Izmedju ostalih, izdvajaju se:
Prva nagrada na republičkom takmičenju 2009. i 2011.
Prva nagrada na takmičenju u Sremskoj Mitrovici 2010. i 2013.
Druga nagrada na takmičenju Davorin Jenko u Beogradu 2013.
Prva nagrada na takmičenju Josip Slavenski u Beogradu 2014.
Prva nagrada na banjalučkom Bijenalu 2014.
Student je druge godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Rite Kinke.


Nikola Zdravković

L.van Beethoven: Sonate op. 27 no. 1
J. Brahms: Fantasie op. 116 no. 2, 3, 4
F. Chopin: Polonaise-Fantaisie op. 61

Nikola Zdravković rođen je 1990. godine u Valjevu gde je završio osnovnu i srednju muzičku školu „Živorad Grbić” u klasi profesora Dimitrija Tomića. Sa nepunih sedamnaest godina upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Aleksandra Serdara, u čijoj klasi je diplomirao i završio master studije sa najvišom ocenom. Trenutno je student završne godine doktorskih studija.
Učestvovao je na mnogobrojnim takmičenjima u zemlji i u inostranstvu na kojima je uvek postizao značajne rezultate, među kojima se ističu: laureat Bahovog takmičenja u Beogradu (2000.), laureat Festivala mladih pijanista u Šapcu (2007.), prve nagrade na takmičenju mladih pijanista u Nišu, Republičkim takmičenjima u Beogradu itd. Godine 2005. osvaja srebrnu medalju na Internacionalnom konkursu mladih pijanista u Barleti, kao i drugo mesto na Međunarodnom takmičenju u Goricii 2007. godine.
Svoj prvi solistički koncert održao je kao trinaestogodišnjak, a kao najznačajniji ističu se koncerti u Galeriji SANU, Galeriji „Progres“, Narodnom Kolarčevom univerzitetu, Istorijskom muzeju Srbije itd., kao i koncerti širom Srbije na kojima je svirao kao najmlađi učesnik Nacionalne koncertne sezone pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i predsednika Borisa Tadića. Aktivan je i kao kamerni izvođač sarađujući intenzivno sa gudačkim kvartetom „Mokranjac“.
Godine 2010. učestvovao je na manifestaciji „Kulturno leto Evrope” u Nemačkoj i održao dva veoma zapažena koncerta u Pfafenhofenu i Minhenu, jedan solistički, a drugi sa violinistom Sretenom Krstićem, koncertmajstorom Minhenske filharmonije.
Usavršavao se na brojnim kursevima među kojima su najznačajniji kursevi profesora Paula Badure-Škode (Paul Badura-Skoda), Martina Hjuza (Martin Hughes), Karla Pontena (Carl Ponten), Baruha Majera (Baruch Meir), Aleksandra Madžara, Natalije Trul (Natalia Trull). Sarađuje sa eminentnim pedagozima – Andreom Lukezinijem (Andrea Lucchesini) i Borisom Petrušanskim (Boris Petrushansky). Godine 2005. pohađao je školu za mlade talente Srbije kod profesorke Nevene Popović i profesora Aleksandra Serdara.
Od 2012. godine angažovan je kao klavirski saradnik u MŠ „Kosta Manojlović“ u Zemunu na duvačkom odseku, a od 2014. dobija mesto muzičkog urednika u Istorijskom muzeju Srbije. Godine 2010. bio je asistent profesora Aleksandra Serdara tokom održavanja didaktičkih kurseva. Trenutno je u zvanju kandidata za redovnog člana UMUS-a. Ostvario je trajne snimke za Radio Beograd.


Dario Candela

D.Cimarosa: Integralno izvođenje klavirskih Sonata
F. Chopin: 4 Balade; Poloneza-Fantazija op 61

Učenik Alda Čikolinija, koji ga je okarakterisao kao izvrsnog pijanistu visoke klase, briljantnog I ubedljivog nastupa, poneo je iz klase čuvenog maestra dragoceno iskustvo iz kojeg će proisteći knjiga ”Razovori sa Aldom Čikolinijem”, objavljena u ediciji Curci. Usavršavao se kod Serđa Fiorentina i Fausta Zadre, u duhu velike napolitanske pijanističke tradicije.
Sandro Cappelletto, uvaženi muzički kritičar, napisao je o njemu: “...elegantno i nenametljivo, Candela bira put skromnosti i, služeći se resursima tembra i dinamike svog instrumenta, uspeva da nas očara.”
Dario Candela je svoje obrazovanje započeo u Napulju. Diplomirao je klavir, horsko dirigovanje i kompoziciju, zatim se usavršavao na Conservatoire Alfred Cortot u Parizu. Diplomirao je i književnost na Univerzitetu Federico II u Napulju, gde je posebnu pažnju posvetio istraživanjima u sferi muzikologije.
Redovno nastupa kao solista i u različitim kamernim sastavima. Sarađivao je sa ansamblima: Virtuosi Italilani, I Solisti del San Carlo, kao i sa brojnim italijanskim i inostranim umetnicima. Nastupao je u Teatro La Fenice u Veneciji, Teatro Mercandante u Napulju, teatru La Commedie Francaise u Parizu, Teatro delle Erbe u Milanu, Teatro Studio Auditorium della musica u Rimu. Nastupao je u Belgiji, Španiji, Grčkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Sloveniji, Švajcarskoj i SAD.
Snimio je kompletne klavirske Sonate Domenika Čimaroze. Taj dupli CD uvažen je od strane časopisa PianoNews i pozdravljen od strane američke kritike rečima: ”...interpretacija koja je Čimarozinim Sonatama vratila autentičnu vrednost “, “...u najboljim smo rukama italijanskog pijaniste koji svira ove Sonate sa velikom senzibilnošću, suptilnim rubatom i očaravajucim zvukom”.
Nastupao je na Radio Rai3, Rai Educational, Radio Svezia, Radio France, Radio Classica, Radio Rai3 Suite, kao i na televizijskom Canale 5. Komponovao je za pozorište u Francuskoj (Winter afternoons- nagrada za kreativnost ministarstva kulture Francuske 2001.) La legend des siecles Viktora Igoa, delo izvedeno u teatru La Comédie-Française.
Predaje kamernu muziku na Conservatorio S. Giacomantonio u Kozenci. Redovno drži kurseve na Accademia Pianistica Napoletana, kao i na Conservatorio Superiore di Malaga, zajedno sa Brunom Caninom. Aktivno istražuje muziku dvadesetog veka. 2007. godine osniva umetnički ansambl Circolo Artistico koji se bavi izvođenjem i popularizacijom italijanske muzike dvadesetog veka. Osnivač je “Italijanskog centra za kamernu muziku”, za koji je sa zapaženim uspehom organizovao više koncertnih sezona. Direktor je muzičke biblioteke Mario Pilati u Napulju.
Umetnički je direktor veoma posećenog festivala “Piano City Napoli” na kojem svake godine nastupi više stotina pijanista pred više od 25000 gledalaca. Nedavno je u Napulju pokrenuo humanitarnu inicijativu “Muzika za Alepo” koja je naišla na masovan odziv umetnika i građanstva.


Olivera Radmanović

Resital uz projekciju fotografija

A. Skrjabin: 24 Prelida op 11
F. Chopin: 24 Prelida op 28

Olivera Radmanović je diplomirala u klasi prof. Mirjane Šuice- Babić a magistrirala u klasi prof. Ninoslava Živkovića na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Doktorirala je 2017. god. pod mentorstvom redovnog profesora Ninoslava Živkovića na temu „Interpretacione mogućnosti u prelidima op.28 Frederika Šopena i op.11 Aleksandra Skrjabina“. Dobitnik je velikog broja nagrada od kojih su najznačajnije Oktobarska nagrada grada Beograda (1995.godine) i prva nagrada na međunarodnom takmičenju pijanista „Petar Konjović“ (1993.godine).
Tokom dvadeset godina umetničke karijere, Olivera Jovanović je ostvarila veliki broj koncerata kao solista i kao kamerni muzičar. Nastupala je u svim eminentnijim salama u Beogradu (Kolarčeva zadužbina, Beogradska Filharmonija, Svečana sala Skupštine grada, Kristalna sala Doma vojske, Atrijum narodnog muzeja...), kao i u mnogim gradovima u Srbiji i šire. Nastupala je na mnogim festivalima, BELEF, BEMUS, tribini kompozitora.


Verica Shotarovska

Program:

F. Schubert:
Sonata in A-dur, D.664
-Allegro moderato
-Andante
-Allegro

F.Listz:
Sposalizio, Valse oubliée no.1

F.Chopin:
3 Valses - Oeuvre posthume: E-dur, As-dur, Es-dur

Verica Šotarovska, pijanistkinja i profesor klavira, rođena je 1983. godine u Skoplju. Klavir je diplomirala na Fakultetu umetnosti u Skoplju 2006. godine. Posvećena je pedagoškom radu i njeni učenici su dobitnici brojnih regionalnih i međunarodnih takmičenja. Takođe je aktivna i kao koncertna pijanistkinja. Održava solističke koncerte u svim većim gradovima Makedonije i sarađuje sa gudačkim orkestrom ARKO i Orkestrom mandolina. Osvajala je prve i druge nagrade na takmičenjima pijanista u Italiji, Francuskoj, Bugarskoj i Srbiji. 2015. i 2016. godine održala je solističke resitale u Rimu a 2017. održala je koncert sa istaknutom makedonskom violinistkinjom Evom Bogoevskom u Teatru Marcello u Rimu, u okviru festivala Concerti del Tempietto - Festival Musicale delle Nazioni.


Vojislav Perućica

L.V. Beethoven: Sonata 'Mondschein' op.27 no.2 cis mol
S.Rachmaninov- 8 Etudes tableaux op.33

Vojislav Perućica, rođen 1984. je započeo sviranje klavira sa 12 god. u muzičkoj školi 'Stevan Mokranjac' u Požarevcu u klasi mr. Dragane Stević, a studije je nastavio na Državnom Univerzitetu grada Toronta, Kanada u klasi prof. Borisa Lisenka gde i diplomira 2007. god 'magna cum laude'. Usavršavao se kod eminetnih pedagoga Rite Kinke, Vladimira Bočkarjova, Natalije Tjomkine, Marine Mdivani kao i Borisa Bermana. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada na takmičenjima: Barleta (Italija), Kiwanis i Peel festivali (Kanada) kao i na Republičkim takmičenjima u Srbiji. Održao je niz nastupa po gradovima Srbije, a od povratka u otadžbinu i Master studije na FMU, Beograd u klasi prof. NInoslava Živkovića. Zaposlen je kao prof. klavira u školi u Požarevcu, a njegovi đaci su nosioci preko 20 nagrada.


Filip Stanković

L. van Beethoven - Sonata op. 57 br. 23 f-mol
F. Chopin - Sonata op. 35 br. 2 b-mol

Rođen je 1993. godine u Prizrenu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u muzičkoj školi “Niš” u klasi prof. Vanje Jelić. Osnovne i master akademske studije klavira završio je u klasi prof. Aleksandra Serdara. Dobitnik je brojnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima:
I nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Nišu (2002,2004,2006,2008,2010,2014)
I i II nagrada na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije (2005,2007,2009),
I nagrada i naziv „LAUREAT“ na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista "Davorin Jenko" 2008.
I nagrada na takmičenju Concorso pianistico internazionale ,,Citta di Barletta” u Italiji (2003). Bio je polufinalista VI pijanističkog memorija "Isidor Bajić" u Novom Sadu 2012. godine.
Dobitnik je stipendije "DOSITEJA" kao jedan od 800 najboljih studenata u Srbiji.


Alice in Wonderband

Predstava „Da i Re, telo kao instrument“

Alice in WonderBand je orkestar koji pleše. Služi se glasom i tehnikom body percussion, u kojoj je telo ritmički instrument. Izvodi sopstvene aranžmane popularnih, srpskih narodnih, kao i autorskih, pesama.

Predstavu je režirala Višnja Obradović, a izvođači su Ana Vrbaški i Marko Dinjaški. Alice in WonderBand je životni projekat ovo dvoje umetnika, svojevrsna umetnička laboratorija koja traje već 20 godina. Od 1998. godine oni žive na obodu Nacionalnog parka Fruška gora i stvaraju umetnost u skladu sa prirodom. Alice in WonderBand je od osnivanja iz muzičke grupe prerasla u multimedijalnu, koja je, sem koncerata, realizovala i pozorišne predstave, izložbe, performanse, modne revije. U svom izrazu umetnici kombinuju pozorišni jezik sa fizičkim teatrom, plesom, cirkusom.

Predstava je imala premijeru na "Festivalu uličnih svirača", a igrana je na "Beogradskom letnjem festivalu", "Festivalu ekološkog pozorišta za decu" i na scenama širom Srbije.
Kostimi: Nataša Jovičić (Lutkart)
Frizura: Budislav Vlajkov (Studio Beastic)

"Predstava o nizu beskrajnih mogućnosti za kreativnost i razvijanje kreativnosti korišćenjem sopstvenog tela, osetljivosti i dosetljivosti. Lepota i lakoća scenskog značenja i zvučanja, dostupna uvek i na svakom mestu..." Vladislava Vojnović

"Atraktivna pesma i ples primitivnih naroda u urbanom kontekstu može biti, ne samo trenutno pobuđena iskra radoznalosti, već i zahtevna veština sa visokim umetničkim dometom… verujem da će njihova radost igre, posvećenost i umeće naći svoje ishodište u, danas retkoj, stilskoj autentičnosti koja ispunjava visoke elitističke i populističke kriterijume. Zabava, veština i umetnost." Vladimir Cvejić

"Oni na licu mesta vade "pokretnu mapu" i vode nas na put kroz mesta i vreme…" Nela Antonović


Marija Timotijević

Program: S. Rachmaninoff: Sonata op.28 no.1
N. Medtner: Sonata op.5 no.1

Marija Timotijević je diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na odseku za klavir, gde je završila i specijalizaciji u klasi prof. Jokut Mihailović. Student je završne godine doktorskih studija na odseku za klavir (FMU) u klasi prof. Dejana Sinadinovića. Pohađala je letnju školu klavira EPTA , kao i mnoge majstorske kurseve čuvenih profesora. Dobitnica je više od dvadeset prvih nagrada na republičkom i međunarodnom nivou: Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije, Nikolai Rubinstein (Pariz), Pietra Ligure, (Italija), Laureat medjunarodnog takmicenja “Davorin Jenko” (2013) i međunarodnog takmičenja Slobomir (2013)... Prvi nastup sa orkestrom imala je u trinaestoj godini sa dirigentom Angelom Šurevim.Kao solista nastupala je širom Srbije i u inostranstvu; Slovenija, Mađarska, Austrija, Italija, Španija, Francuska… Pod pokroviteljstvom ambasade Mađarske u projektu Liszt Ferenc učestvuje u promociji dela F.Lista.


 

<<< nazad na program