Dunavski park

Program Festivala - Dunavski park

SUBOTA 9.septembar

11.00-11.45 Vladimir Tomašević: Jazz standardi
12.00-12.45 Jovana Đorđević i Darja Damjanović, klavir četvororučno: S. Barber, J. Brahms, M. De Falla
13.00-13.45 Ivona Bužek: J. S. Bach, L.van Beethoven, Ј.Brahms, P. I. Čajkovski, S. Rahmanjinov, C. Debussy, A. Ginastera
14.00-14.45 Prezentacija Muzičke škole “Do Re Mi”
14.45-16.00 PAUZA
16.00-17.00 Marek Stupavsky (klavir) i Aleksandar Lazić (perkusije): J. S. Bach, F. Liszt, S. Prokofjev
17.00-17.45 Paolina Đečević: Ch. Gonzales, F. Say, R. Galliano, L. Bernstein, F. Gulda, J. Sample, G.Duke
18.45-19.00 Prezentacija radionice „Telo kao instrument“
19.00-19.45 Damjana Ćuk: Autorska muzika i originalne obrade hitova

20.00-21.00 NERA: Ciklus pesama za glas i klavir „Nebeska ljuljaška”

 

NEDELJA 10.septembar

11.00-11.45 Tamara Đorđević i Sara Kutlešić: P. I. Čajkovski
12.00-12.45 Aleksandar Dujin: Mix autorske i džez muzike
13.00-14.00 “Duo Vertigo” - Jelena Minić i Sofija Mihić, klavir četvororučno: F. Schubert, R. Schumann, S. Rahmanjinov
14.00-14.45 Dečji koncert - Marija Bajeva, Marko Tišma, Katarina Vukelić, Fiona Lovaš i Nemanja Nistoran
14.50-15.45 PAUZA
15.45-15.50 Nataša Berić: Yann Tiersen
15.50-16.00 Milica Ćosić: V. Mokranjac
16.00-16.45 “Piano Trinity”, klavir šestoručno - Jovana Lončarić, Selena Trifunović i Milena Ilić: jazz, latino, pop, filmska muzika
17.00-18.00 Dalida Grmuša: Autorska filmska muzika


Vladimir Tomašević

Jazz standardi
1. Blue Monk
2. Blue Bossa
3. One note samba
4. Nothing's gonna change my love for you
5. Suddenly
6. I belive that children are our future
7. Nuages
8. You've changed
9. Laura
10. How insensitive
11. Over the rainbow
12. Lover man
13. The man i Love

Novosađanin, diplomirani građevinski inženjer. "...Ceo život sviram muziku koju volim. Sviram u manjim jazz sastavima. Važno je trajati, u muzici i u životu. Muzika pripada svima."


 Klavirski duo Jovana  Đorđević i Darja Damjanović

S.Barber: "Souvenirs"
Waltz
Schottische
Pas de deux
Two-Step
Hesitation-Tango
Galop

J.Brahms: 16 valcera op.39

M. de Falla: Dva španska plesa iz opere La vida breve

Jovana Đorđević i Darja Damjanović imaju dugogodišnji staž u živopisnom prijateljstvu – mnogo duži nego u zajedničkom muziciranju. Odluka da se zajedno upuste u vode muziciranja u klavirskom duetu našla je kao logičan nastavak njihovog intenzivnog druženja. Potpuno različite, a veoma slične, u kombinaciji čine zanimljiv spoj senzibiliteta, pristupa i interesovanja. Zajedno su nastupale na različitim muzičko scenskim projektimima koji se tiču savremene muzike. Godine 2017. su počele da nastupaju kao klavirski duo, sa namerom da povežu znanja i iskustva koje su sticale kroz vreme poznanstva, kao i da predstave svoju interpretaciju dela bogate muzičke literature za ovaj sastav.


Ivona Bužek

J. S. Bach. Toccata e-moll BWV 914
L. van Beethoven: Sonata op. 27 br. 1, Es-dur, 1. i 2. stav
S. Rachmanjinov: Etida-slika op, 33 br. 2 
J. Brahms: Balda op. 118 br. 3
C. Debussy: Bergamska svita-Menuet, Arabeska 
P. I. Čajkovski: Oktobar
S. Rahmanjinov: Elegija op. 3 br. 1

Ivona Bužek je rođena 2000. godine u Vršcu gde je završila osnovnu Muzičku školu „Josif Marinković" u klasi profesorke Zorane Fare i Nevena Šobajića. U toku osnovnog školovanja osvojila je sledeće nagrade: prvu nagradu (99 poena) na XI Takmičenju mladih pijanista (Zrenjanin 2010.) , na takmičenju „Mladi virtuoz" muzičke škole „Konjović" u Beogradu prvu nagradu (100 poena), takođe prvu nagradu i naziv Laureat na takmičenju „Alma Cornea Ionescu" (Temišvar, 2011.) i drugu nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu 2013. (94,97 poena). Srednju muzičku školu upisuje (2014/2015) u klasi profesora Filipa Madžunkova i uporedo pohađa matematički smer gimnazije „Borislav Petrov Braca" u Vršcu. U tom periodu osvaja drugu nagradu na festivalu „Alma Cornea Ionescu" (94 poena) u Temišvaru 2015., treću nagradu na Republičkom takmičenju u Beogradu 2017. (84,33 poena) i drugu nagradu na festivalu ,,Alma Cornea Ionescu" (96 poena) – 2017. Pohađala je masterklas profesora Aleksandra Serdara a učestvovala je i na Piano festivalu u Bačkoj Palanci.


Prezentacija Muzičke škole “Do Re Mi”

Školu Do Re Mi vodi Gordana Sakić – Petrović, koja svoju didaktičku metodu sa velikim uspehom primenjuje još od 1988. godine. Od tada je metodu prošlo skoro hiljadu đaka, i to od Beograda, Kejptauna do San Franciska.


Marek Stupavsky (klavir) i Aleksandar Lazić (perkusije)

S. Prokofiev - Sonata no. 7 in B-flat major, op. 83
1. Allegro inquieto
2. Andante caloroso
3. Precipitato

F. Liszt - Transcendental Étude no. 11 in D-flat major, "Harmonies du
Soir", S.139

J. S. Bach - Sonata in A minor (after J. A. Reinken's "Hortus Musicus"),
BWV 965
1. Adagio
2. Fuga: Allegro
3. Adagio. Presto
4. Allemande
5. Courante
6. Sarabanda
7. Gigue

Prelude and Fugue in C minor WTK I, BWV 847

 

Marek Stupavsky je rođen 1996. godine u Novom Sadu. Počeo je da svira na klaviru sa pet godina u Muzičkoj Školi “Isidor Bajić” u Novom Sadu u klasi profesorice Vere Hofman-Momčilović kod koje je završio I Srednju Muzičku Školu “Isidor Bajić”. Trenutno je na studijama na Fakultetu za Muziku I Ples u Bratislavi, gde je uspešno završio osnovne studije u klasi docenta Ivana Gajana. Svoj prvi solistički koncert je održao 2008. godine Učestvovao je na velikom broju masterklasova kao I na brojnim takmičenjima na kojima je ostvario zapažene rezultate. Neki od najistaknutijih su:“Dezider Kardoš” , Bánovce nad Bebravou, Slovačka (2006) – Laureat, “Davorin Jenko” , Beograd (2007) – I nagrada, Republičko takmičenje, Beograd (2007) - I nagrada,“Zlatko Grgošević” , Zagreb, Hrvatska (2008, 2010) - II nagrada, „Dušan Protić", Beograd (2009) - I nagrada – Laureat, Memorijal "Isidor Bajić", Novi Sad (2012) – Polufinalista, "Klavir XX i XXI veka", Bánovce nad Bebravou, Slovačka (2012) – Specijalna nagrada za izvođenje dela prve polovine XX veka

Aleksandar Lazić je rođen 1997. godine u Novom Sadu. Završava osnovnu i srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ na odseku udaraljki kod profesora Srđana Palačkovića. Potom upisuje osnovne studije za udaraljke u klasi profesora Nebojše Jovana Živkovića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Nastupao je sa raznim orkestrima, manjim i većim sastavima. Od 2013. do 2015. godine je ostvario najviše uspeha sa orkestrom harmonika AKUD „Sonja Marinković“ osvojivši prve nagrade na svim takmičenjima u Hrvatskoj, Poljskoj, Austriji itd. Godine 2014. je bio član delegacije Srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ iz Novog Sada u Nižnjem Novgorodu (Ruska Federacija) gde je učestvovao u, za tu priliku oformljenom, internacionalnom omladinskom simfonijskom orkestru. U prvoj godini studija je učestvovao na velikim festivalima kao sto su „NOMUS“ i „SOMUS“ gde, zajedno sa orkestrom Akademije umetnosti, nastupa sa Stefanom Milenkovicem, kao i na festivalu „EUFONIJA“ 2.Internacionalni festival harmonike i kamerne muzike. Do sad je nastupao sa velikanima udaračke scene kao što su Benjamin Toth, John Wooton, Nebojša Jovan Živković.


Paolina Đečević

Ch. Gonzales, F. Say, R. Galliano, L. Bernstein, F.Gulda, J. Sample, G.Duke
Gosti: Klavirski duo Elmazi

Dolazi iz okrilja klasično treniranih pijanista uz interesovanje i istraživanje popularnog muzičkog stvaralaštva. Žanrovi: Classic, Pop, Soul, R&B, Alternative, Crossover..
Muzičko obrazovanje sticala je u Herceg Novom i Novom Sadu.
Trenutno živi i radi u Gracu (Austrija), gde je završila studije klavirskog saradnika za vokalne izvođače a nalazi se na daljem usavršavanju za horskog dirigenta.
Aktivna je kao vokalni ali i instrumentalni kl. saradnik, kamerni izvođač i pedagog.
Saradnja sa horovima: Singkreis, Urania, MGV Liebenau i drugi.
Ljubitelj je i multimedijalnih performansa, što je 2012. rezultiralo projektom "Viaggio" u vidu spoja klasičnog repertoara vokalnih solista (klavir, sopran), poezije (dramski narator) i živog slikarskog izraza tokom celog performansa.
2016. Učestvuje kao vokalni izvođač u glumačkoj predstavi “Reigen” na muziku Sandija Lopičića.
2017. U okviru “Gospel Jazz Choir” - a nastupa na “Winter Special Olympics” u Gracu.


 Prezentacija radionice ``Telo kao instrument``

Želite li biti dirka na velikoj klavijaturi Piano city festivala? Da bi bili deo ove velike muzičke svetkovine ne morate znati da svirate klavir - sviraćemo telom! Na radionici "Telo kao instrument" učesnici će se baviti bave body percussion i vokalnom tehnikom i budu deo orkestra koji će istog dana prezentovati svoj rad u Dunavskom parku.

Radionica traje od 12 do 17 časova, u subotu 09. septembra, a održava se u Hipokrat joga studiju, Stratimirovićeva 6. Namenjena je odraslima (16 +). Prezentacija radionice će se održati istog dana u Dunavskom parku od 18.45 h.


Damjana Ćuk

Autorska muzika i originalne obrade hitova

Damjana Ćuk završava niže i srednje muzičko obrazovanje u Muzičkoj školi “Isidor Bajić’’ u Novom Sadu, a osnovne i Master studije klavira na Akademiji umetnosti Novi Sad. Dobitnik je mnogih vrednih nagrada u zemlji i inostranstvu, kao solista i kao član klavirskog dua. Sarađivala je sa mnogim eminentnim profesorima, nastupala na mestima širom zemlje i inostranstva kao solista i kao član bendova. Ostvarila je snimak za radio i televiziju. Radila je kao profesor klavira i korepetitor (klavirski saradnik) u više muzičkih škola u zemlji. Godine 2010. pridružuje se bendu Studio Alektik gde svira autorsku muziku i upoznaje se sa novim muzičkim veštinama kao što su komponovanje, dodiri sa jazz, pop, rock muzikom. Nakon toga svira u Vintage Acoustic bend-u ( Brit pop 80’s). Trenutno ima projekat Beatz and Keys ( Live act improvizacija (Keyboard) uz DJ-a), korepetitor je u Muzičkoj školi “Petar Krančević”, član je benda Almazian Symphony, a već nekoliko godina radi na autorskoj muzici različitih žanrova (electronic, funk, house, techno).


 Nera

Program: Ciklus pesama za klavir i glas Nebeska Ljuljaška

Pijanistkinja Nera Beljanski počinje da promoviše svoj autorski rad 2009. godine, kada je osnovala vokalno instrumentalni sastav Moraitika koji je i danas aktivan. Sa Moraitikom je objavila dva studijska albuma: Vrata Mora ( The Door of the Sea, 2013. god. za izdavačku kuću WMAS Records), i In The Moon Drops (2015.god. za Rock Svirke Records) .To su ciklusi pesama na jeziku koji je takođe "komponovala", "pesme sa mirisom soli", uglavnom inspirisane morskim ambijentom.
Sa sastavom Moraitika nastupala je na brojnim muzičkim manifestacijama, na world music i jazz festivalima u zemlji, i gostovala u radio i televizijskim programima.
Trenutno izvodi svoju muziku i kao solista a aktivno se bavi i klavirskom pedagogijom.


 Klavirski duet Tamara Đorđević i Sara Kutlešić

P.I. Čajkovski - Slovenski Marš op.31
P.I. Čajkovski - Simfonija no. 6 op. 74 'Patetična' - I. stav
P.I. Čajkovski - Melanholična Serenada op. 26
P.I. Čajkovski - Odabrana dela iz baleta 'Krcko Oraščić'.

Tamara Đorđević rođena u Beogradu, pohađala je nižu i srednju muzičku školu Dr.”Vojislav Vučković” u Beogradu, u klasi prof. Snežane Hadži-Nikolić. Dobitnik je stipendije za letnju školu kompozicije - IAC - u Mičigenu, USA. Nakon zavrsetka srednje škole, upisuje studije kompozicije u Luganu, CH, u klasi prof. Nadir Vassene. 2012. god. upisuje studije klavira i diplomira u klasi prof. Arsena Čarkića na Akademiji Umjetnosti u Banja Luci. Kao deo kamernih sastava i solista, nastupala je u Srbiji, Svajcarskoj i BiH.

Sara Kutlešić rođena je u Užicu gde je završila Nižu muzičku školu. Srednju muzičku završava u Beogradu, u klasi Olge Dinić Mamule. Nakon toga upisuje Akademiju umjetnosti u Banjaluci (klavir) i diplomira u klasi Vladimira Cvijića. Nastavlja master školovanje u Beogradu i diplomira takođe u klasi Vladimira Cvijića.
Za vreme studija, a i srednje škole, nastupa u mnogim salama Beograda, Banja luke, i drugih gradova Srbije i Bosne i Hercegovine.


 Aleksandar Dujin

Mix jazz i autorske muzike

Pijanista Aleksandar Dujin je rođen u Zrenjaninu 1959. godine. U Novom Sadu je završio osnovnu školu, Gimnaziju i Muzičku školu «Isidor Bajić» (prof. Lidija Gvozdanović). Na predlog prof. Antona Ebersta, direktora Muzičke produkcije RTV Novi Sad 1979. godine upisuje Konzervatorijum grada Beča, gde diplomira 1983. godine na jazz odseku u klasi prof. Frica Pauera. Za vreme studija u Beču vodi Saša Dujin Kvartet (Verner Mras-bubnjevi, Kurt Janda-gitara, Gerhard Mesinger-bas gitara kojeg kasnije zamenjuje kontrabasista Alfred Vinter i A.Dujin-klavijature) Od 1976. godine aktivan je na novosadskoj muzičkoj sceni. Delovao je kao član grupe "Slon", kvarteta "Meta sekcija", Plesnog orkestra RTV Novi Sad, sastava "California"... Radio je u školi Jugend Zentrum u Beču, gde je bio pijanista grupe "Ado Ado". Dirigent, aranžer i pijanista Plesnog orkestra RTV Novi Sad, formirao je Vojvodjanski omladinski big band, vodio klub «Jazz» u Novom Sadu, bio šef Muzičke produkcije RTV Novi Sad,  muzički urednik TV «Apolo» Novi Sad, višegodišnji urednik muzičkog programa međunarodnog „Kampa Tolerancije“ u Bačkoj Topoli... Vojvodinu je prezentovao u više navrata na festivalima regija u Ulmu (Nemačka), Brislu (Belgija), kao i u više Hrvatskih gradova. Autorskim izdanjem CD-a „My Jazzway“ proslavio je 40 godina autorskog rada.


"Duo Vertigo" – Jelena Minić i Sofija Mihić, klavir četvororučno

F. Schubert: Lebensstürme D 947
R. Schumann: Bilder aus Osten op.66
S. Rahmanjinov: Morceaux, Op.11

Jelena Minić je diplomirala klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Nakon završetka studija u Beogradu, dobija stipendiju Fonda za mlade talente, ministarstva omladine i sporta. Školovanje nastavlja na konzervatorijumu Luigi Cherubini u Firenci, u oblasti kamerne muzike. Usvršavala se na majstorskim kursevima kod Tiziana Mealli-ja, Rolanda Russo-a, Elisa Cozzini, Vladimira Stojnića, Dejana Bogdanovića.

Sofija Mihić osnovne i master studije klavira završava na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, nakon čega nastavlja da se usavršava na kursevima kod Andreas Frolich-a (Keln), Vladimira Stojnića, Nade Kolundžije. Jelena i Sofija redovno nastupaju u različitim kamernim ansamblima a kao četvororučni duo nedavno su nastupile na festivalu Piano City Milano.


 Katarina Vukelić

Program: C. Czerny: Sonatina C-dur
J. S. Bach: Menuet
Wilard A. Palmer: Mali Sem Zviždi

Katarina Vukelić ima 9 godina i ide u  II razred Osnovne Muzičke škole ''Dr. Vojislav Vučković'' u Beogradu.

 

Fiona Lovaš

J.S.Bach: Preludium C- dur BWV846
W.A.Mocart;Sonata Facile KV 545, I stav
F.Chopin: Cantabile

Lovaš Fiona, rođena 2007. godine počela je da svira klavir sa četiri godine i već na prvom takmičenju Mladih Pijanista u Zrenjaninu, marta 2012. godine sa svojih pet godina osvojila je specijalnu prvu nagradu sa 100 bodova. Od onda samo niže uspehe. Dobitnik je prvih nagrada na takmičenjima ''Fantast'' 2013, 2014, i 2015. Dobitnik je prve nagrade na Republičkom takmičenju 2017. godine, a kao član klavirskog dua ''TOFI'' osvojila je prvu nagradu na takmičenju mladih pijanista u Zrenjaninu sa maksimalnih 100 bodova. Zatim dve godine zaredom bili su LAUREAT i na takmičenju Mladi Virtuoz u Beogradu. Dobitnici su prve nagrade na Republičkom takmičenju 2016. godine u kategoriji klavirskih dua i u mestu Baja u Madjarskoj 2015. godine dobili su specijalnu nagradu i pehar.

 

Marko Tišma

F. Chopin: Nokturno cis-moll op posth

Marko Tišma (2005.) 6 razred Muzičke škole "Mihailo Vukdragović" Šabac. Učestvovao je na više takmičenja malih pijanista. Od nagrada se izdvajaju II nagrada na Republičkom takmičenju II i Premio Clivis 2015. I nagrada

 

Marija Bajeva

D.Cimarosa: Sonata d-moll C.79
D.Krdžić: Magdalenin plač
D.Krdžić. Balkanska igra
L.van Beethoven: Za Elizu

Marija Bajeva je rođena 21.02.2007. godine. Pohađa OMŠ "Josip Slavenski" u Novom sadu i sada je drugi razred klavira u klasi mr Anđelke Simikić. Na dosadašnjim takmičenjima postizala je najviše rezultate. Na nedavno odrzanom Festivalu "Isidor Bajić" osvojila je 100 bodova I-1 nagradu.


 Nataša Berić

"Comptine d`un autre ete" -Yann Tiersen

"...Završila sam nižu muzičku školu "Josip Slavenski" u Novom Sadu. U tom periodu nisam volela školu i jedva sam čekala da je završim. Danas, sa 26 godina, zahvalna sam svojim roditeljima koji su me naterali da je upišem, jer bez nje bih ostala uskraćena za sreću i ljubav koju imam prema klaviru i muzici. Moj san je da odsviram jednu pesmu u centru mog grada i da podelim sa ljudima čari muzike, a sada mi se ukazala i prilika. Izgleda da se snovi zaista ostvaruju..."


 "Piano Trinity", klavir šestoručno -  Jovana Lončarić, Selena Trifunović i Milena Ilić

Jazz, latino, pop rock, filmska muzika...

PIANO TRINITY čine tri pijanistkinje koje klavir predstavljaju u novom svetlu. Kroz zvuke džeza, latino standarde, filmsku muziku i popularna dela klavir u šest ruku zvuči posebno i jedinstveno.


 Dalida Grmuša

Autorska muzika

Muzika Dalide Grmuše nastaje kao prirodni umetnički izraz, iz želјe da je podeli i proživi sa drugim lјudima. Ne nastaje samo kao potreba izražavanja u određenom žanru, već kao muzika trenutka i doživlјene inspiracije, tako da ima karakter improvizacije i slobodnu formu. U trenutku izvođenja, neke kompozicije imaju svoj konačan oblik, a neke nastaju na licu mesta, kao odraz trenutne atmosfere i inspiracije. Muzika je za Dalidu najveća vrednost, jer kroz nju uspeva da, na emotivnom nivou, komunicira sa svojom publikom. Imala je koncerte u mnogim značajnim salama kao što su KC Ruma, Kc Pirot, Galerija Kolarčeve zadužbine, velika sala SKC Beograd, UK Parobrod, Galerija Progres, KC Čačak, Galerija Artget... Dobitnica mnogobrojnih nagrada u zemlji i inostranstvu.Gostovala na Radio Beogradu , emisije: ''Susretanja'' , ''Vreme sporta i razonode'', ''Reči i slike'', '' Radio Kragujevac'', RTS: Kulturni dnevnik, Mira Adanja Polak i Vi, Jutarnji program RTS1, Sve boje života, tv Pirot.....