Francuski institut

Program Festivala - Francuski institut

SUBOTA, 09. septembar

 

17.00-17.45 Prezentacija Muzičke škole „Bravissimo“
18.00-18.45 Ansambl “FamilyArts”


Prezentacija Muzičke škole „Bravissimo“

Osnivač studija za muzičko obrazovanje Bravissimo je Guberina Tatjana, akademski umetnik - pijanista. Studio za muzičko obrazovanje Bravissimo postoji deset godina i najveća je privatna muzička škola u Novom Sadu sa visokostručnim kadrom i velikim brojem učenika. Škola poseduje licencu Kraljevskog Koledža iz Londona za čiju diplomu sprema najveći broj dece u jugoistočnoj Evropi. Polaznici škole su osvojili mnogobrojne nagrade na domaćim i inostranim takmičenjima mladih pijanista.


FamiliArts Novi Sad Srbija

Projekat " Klasična muzika za decu" je nastao spontano kao deo porodične igre, ali i naručeno od strane vlasnice privatnog vrtića " Zemlja čuda" iz Novog Sada, koja je htela svojim malim klijentima da ponudi koncert klasične muzike predstavljen kroz porodičnu igru i zabavu, a opet na visokom profesionalnom nivou.
Projekat promoviše klasičnu muziku, klasične instrumente (violina, kontrabas, harfa, truba, udaraljke, i glas), sviranje i pevanje bez ozvučenja, edukativnog je karaktera (svaka numera je objašnjena i najavljena u skladu sa godištem dece u publici, instrumenti predstavljeni sa svim svojim karakteristikama, kompozicije i kompozitori pomenuti uz zanimljiv i značajan komentar). Središnji deo programa je interaktivan, gde deca prepoznaju zvukove iz prirode interpretirane na ovim instrumentima, uče o značaju ritma u muzici kroz demonstriranje i edukacije o bodypercussion tehnici, i ples kroz baletsku numeru. U numeri ariji "Kraljice noći" verovatno se prvi put sreću sa operom.
Izvođači ovog projekta su:
Ivana Mazalica - harfa, peti razred muzičke škole "Isidor Bajić" Novi Sad
Pavle Mazalica - udaraljke, truba prvi razred muzičke škole "Isidor Bajić" Novi Sad
Siniša Mazalica - kontrabas, vođa grupe kotrabasa u orkestru Opere i Baleta Srpskog narodnog pozorišta
Jovanka Mazalica - violina, vođa grupe drugih violina u orkestru Opere i Baleta Srpskog narodnog pozorišta i član gudačkog kvarteta TAJJ
Od velikog značaja je učešće Ivane i Pavla u projektu, jer se najmlađa publika identifikuje s njima i sa više pažnje i interesovanja sluša koncert. Takođe, pojavljivanje cele porodice na sceni dodatno pomaže u zbližavanju dece sa programom koncerta i osnovnom svrhom - promocija klasične muzike i osnovnih društvenih vrednosti (porodice kao osnovne jedinice društva).
Program traje oko 45 minuta, sa delima: Ž. Ofenbah, V.A. Mocart, E. Sati, P.I. Čajkovski, A. Pjacola, Sen-Sans (tri najpoznatije numere iz Karnevala životinja) i jedna renesansna kancona. Na kraju programa deci je dozvoljeno da isprobaju instrumente (uz naš nadzor) i dobiju savete za muzičku edukaciju.
U maju 2017 godine program smo obogatili sa dve numere savremenih mladih kompozitora napisanih za naš sastav: Marko Dulić "Muzička šala" i Aleksandra Stepanović "Trubač na brezi". Kompozicije su programskog karaktera, prilagođene mlađim uzrastima, ali zbog specifičnog kompozitorskog jezika podjednako uživaju svi slušaoci.                                                                               
U avgustu 2017 ove kompozicije će biti premijerno izvedene na festivalu u Ferari, Italija.