Hol studija M

Program Festivala - Hol studija M

SUBOTA 09.septembar

12.00-13.00 Mihajlo Miletić: J. S. Bach, W. A. Mozart, C. Debussy, I. Bajić, F. Chopin, K. Krombholz

13.00-14.00 Vid Dinjaški: D. Scarlatti, L. van Beethoven, F. Chopin, J. Brahms, C. Debussy, S. Rahmanjinov, S. Joplin

14.00-15.00 PAUZA

15.00-16.15 Klavirski duo Elena Šever i Dragomir Bratić: Ch. W. Gluk, F. Chopin, A. Babađanijan, V. Gavrilin, V. Đenader

16.15-18:00 PAUZA

18.00-19.00 Klavirski duo Jasmina Raković i Ružica Gojković: J. Ch. Bach, W. A. Mozart, Jug Marković, B. Bartok

19.30-20.00 Adem Mehmedović 

20.00-20.30 Ivana Damjanov

 

NEDELJA 10.septembar

12.00-13.00 Duo “KOSHAS” - Jelena Vasin Kekić i Maja Milekić: S. Rahmanjinov, W. Lutoslavski, D. Šostakovič

13.00-14.45 PAUZA

15.00-15.45 Marija Gluvakov Medenica: J.S.Bach, F.Liszt, S.Prokofiev

15.45-17.00 PAUZA

17.00-17.45 Klavirski duo Aleksandra Rakić i Svetozar Saša Kovačević: S. S. Kovačević

18.00-18.30 Ivana Damjanov: W. A. Mozart, klavirska pratnja. Milan Miladinović

 


Mihajlo Miletić

1. J.S.Bach: Koralni preludijum BWV 645 "Wachet auf, Ruft Uns Die Stimme"
2. W. A. Mozart: Sonata K 457, c-moll
3. C. Debussy: Preludijum X "Potopljena katedrala"; Bergamska svita: Mesečina
4. I. Bajić: "Na izvoru", "Sanje"
5. F. Chopin: Valcer op. 69 br. 2 i valcer op. 64 br. 2
6. K. Krombholz: Toccata diatonica

Mihajlo Miletić je rođen 1999. u Novom Sadu. Sviranje klavira započeo 2010. godine. Vanredno završava OMŠ "Josip Slavenski" u klasi profesorke Lidije Medić 2016 godine.
Iste godine upisuje, kao redovan đak, prvi razred SMŠ "Isidor Bajić" na instrumentalnom odseku u klasi profesorke Edit Kovacz Miavec. Paralelno sa srednjom muzčkom školom ide u Gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj" u kojoj je naredne školske godine maturant. Član je gimnazijskog hora.


Vid Dinjaški

Frederic Chopin: Etida op. 10 br 12 c-moll
Claude Debussy: Arabesque; Clair de Lune
Domenico Scarlatti: Sonata d-moll K.9
Sergei Rachmaninoff: Preludijum cis-moll op. 3 br. 2
Scott Joplin: Maple Leaf Rag
Johaness Brahms: Rapsodija op.79 br. 2 g-moll
Ludwig van Beethoven: Sonata op 27 br 2 cis-moll

Vid Dinjaški je rođen 1998. u Novom Sadu
2007. upisao je prvi razred niže muzičke škole Josip Slavenski u Novom Sadu, smer harmonika.
2008. prebacio se na nastavu u nižoj muzičkoj školi Isidor Bajić u Novom Sadu, smer klavir.
2013. u školi Isidor Bajić završava nižu muzičku školu.
Od 2013. do 2017. učenik je srednje muzičke škole Isidor Bajić, smer muzički saradnik-teoretičar.
Za vreme školovanja iz klavirskih takmičenja osvaja sledeće nagrade:
- na međunarodnom pijanističkom takmičenju Mali virtuoz u Beogradu 2009. I nagradu;
- na međunarodnom pijanističkom takmičenju Mladi virtuoz u Beogradu 2010. I nagradu;
- na međunarodnom pijanističkom takmičenju Slavenski u Novom Sadu 2010. II nagradu, 2011. II nagradu i 2012. III nagradu;
- na Međunarodnom festivalu pijanizma u Sremskoj Mitrovici 2013. osvaja I nagradu.


Duo Elena Šever i Dragomir Bratić

 

V. Đenader: Epizode
F. Chopin: Valceri op. 69 br. 1 As-dur, op.70 br. 10 f-moll, op. posth. e-moll
V.Gavrilin: Skice za balet "Anjuta"
A. Babađanian: Jermenska rapsodija
Ch. W. Gluck: Melodija iz baleta "Orfej i Euridika"

Elena Šever rođena je 1988. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju muzičku školu "Vatroslav Lisinski" završila je kao đak generacije u klasi prof. Olge Latković. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti, odsek klavir, u klasi prof. Vladimira Cvijića, a trenutno je student specijalističkih studija u klasi prof. Ninoslava Živkovića.
Dobitnica je preko 50 nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, u kategorijama za klavir solo i kamernu muziku. Kao solista i kamerni izvođač nastupala je na brojnim koncertima u svim značajnijim koncertnim dvoranama u Beogradu (KNU, Beogradska filharmonija, Skupština grada Beograda, SKC, Dom JNA, DKC, Atrijum narodnog muzeja, Etnografski muzej) i inostranstvu (Francuska, Italija, Nemačka, Slovačka).
Tokom celog školovanja bila je stipendista Skupštine grada Beograda, Ministarstva prosvete, Ministarstva sporta i omladine i Fonda za naučni i umetnički podmladak.
Pohađala je majstorske radionice kod prof. Zlate Maleš, prof. Aleksandra Serdara, prof. Nevene Popović, prof. Žaka Ruvijea, prof. Igora Laska, prof. Aleksandara Zaca i prof. Arba Valdme na čijim se masterklasevima i dalje redovno usavršava.
Iz ljubavi prema kamernoj muzici aktivno koncertira, sarađujući sa mnogim mladim i talentovanim sviračima svoje generacije.
Od 2008. godine zaposlena je kao profesor klavira, korepeticije i čitanja s' lista u MŠ "Vatroslav Lisinski", a njeni učenici postižu zapažene rezultate na takmičenjima širom zemlje i regiona.
Dragomir Bratić je počeo da svira klavir sa četrnaest godina. Maturirao je u Muzičkoj školi “Josip Slavenski” u Beogradu u klasi Zlate Poparić kao đak generacije. Diplomirao je na katedri za klavir i magistrirao na katedri za kamernu muziku (smer: klavirski duo) na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasama Ninoslava Živkovića i Zorice Ćetković. Usavršavao se na majstorskim kursevima: Arba Valdme, Igora Laska, Pavela Nersesjana. Profesor je klavira u Muzičkoj školi “Davorin Jenko” u Beogradu.
Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 2005. godine. Od 2006. je koordinator prof. Arba Valdme za Srbiju sa kojim je realizovao četiri akreditovana seminara odobrena od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Od 2008. rukovodilac je upravnog odbora Međunarodnog takmičenja mladih pijanista u Šapcu. Direktor je Republičkog takmičenja učenika muzičkih i baletskih škola Srbije od 2011. godine i uspešno je organizovao šest ciklusa takmičenja. Predsednik je klavirske sekcije Beograda od oktobra 2015. godine.
Autor je i voditelj tribine na 17. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu: „Principi ocenjivanja na muzičkim takmičenjima. Subjektivna ili objektivna procena?“ koja je bila akreditovana od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. U okviru pijanističkog takmičenja PIANO/FVG koje je održano maja 2014. u italijanskom gradu Saćile pod pokroviteljstvom CEI (Centralna evropska inicijativa) foruma i Alink – Argerič fondacije održao je predavanje o srpskoj klavirskoj školi i dobrim i lošim stranama takmičenja. Dragomir Bratić je koautor (sa profesorom novosadske Akademije umetnosti Dragoljubom Katuncem i hrvatskim pijanistom Aljošom Jurinićem) i realizator stručnog skupa „Susret sa umetnikom: Međunarodno takmičenje Frederik Šopen – nekad i sad“ u okviru Beogradskog Šopen Fest-a 2016.
Autor je udžbenika Muzička kultura za prvi razred osnovne škole u izdanju BIGZ-a.
Po originalnosti pristupa radu sa decom spada u red najtalentovanijih pedagoga mlađe generacije. Dobitnik je brojnih priznanja za svoj pedagoški rad u zemlji i inostranstvu. Autor je brojnih uglednih časova sa akcentom na individualni pristup rešavanju problema u muzičkom izvođaštvu.
Njegovi učenici su svirali u svim prestižnim salama Srbije i u najpoznatijim koncertnim dvoranama u inostranstvu (Karnegi hol u Njujorku, Muzikferajn u Beču…).
Učenici profesora Bratića su do sada osvojili preko 200 prvih i specijalnih nagrada (laureata) na domaćim i takmičenjima u Italiji, Sloveniji, Francuskoj, Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Švedskoj, Češkoj, Americi, Nemačkoj i Austriji. Intenzivno koncertira u klavirskom duu sa Milicom Sekulić. Član je žirija na skoro svim domaćim takmičenjima i na takmičenjima u Sloveniji, Italiji, Češkoj, Francuskoj, Bosni i Hercegovini.


Klavirski duo Jasmina Raković i Ružica Gojković

Johann Christian Bach: Sonata za 2 klavira G-dur
W. A. Mozart: Sonata za 2 klavira D-dur KV448
Jug Marković: Rave za 2 klavira (premijera)
B. Bartok: Sedam komada iz Mikrokosmosa za 2 klavira
W. Lutoslawski: Varijacije na Paganinijevu temu za 2 klavira

Jasmina Raković je rođena 1988. godine u Beogradu, gde je završila nižu muzičku školu “Stanislav Binički” i srеdnju muzičku školu ''Mokranjac''. Osnovne i master studije klavira završila je na Fakultеtu muzičkе umеtnosti u Bеogradu u klasi prof. Natašе Mitrović. Školovanje nastavlja na konzervatorijumu u Amsterdamu (Conservatorium van Amsterdam) u klasi profesora Franka van de Laar-a. Od 2008. Godinе do danas sarađujе sa prof. Vladimirom Stojnićеm i učеstvujе u ciklusu koncеrata ''Odabrani za odabranе''. U okviru ovog ciklusa višе puta jе nastupala u galеriji Artgеt, na koncеrtima u galеriji Kolarčеvе zadužbinе, kao i u vеlikoj sali Kolarca. Kao student u Beogradu nastupala je više puta u svim značajnijim salama- galerija SANU, na koncеrtima studеnata odsеka za klavir u organizaciji Fakultеta muzičkе umеtnosti- u Jugoslovеnskom dramskom pozorištu, u Ustanovi Kulturе ''Vuk Karadžić'', kao i u Kolarčеvoj zadužbini, Studentskom kulturnom centru, Dečjem kulturnom centru i td. Kao student u Amsterdamu pored koncertne aktivnosti usavršava se i na majstorskim kursevima kod značajnih pedagoga kao što su prof. Håkon Austbø i Dmitri Bashkirov. Takođe, 2011. pohađa majstorski kurs u Nemačkoj- Intarnationale Klavierakademie Murrhardt, gde je sarađivala sa trojicom profesora: prof. Dmitri Alexeev, prof. Felix Gottlieb i prof. Tamas Ungar. Trenutno je student specijalističkih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi prof. Ninoslava Živkovića. Zaposlena je u Muzičkoj školi „Mokranjac“ kao klavirski saradnik na gudačkom odseku.
Ružica Gojković je rođena u Prijepolju 1986. godine. Osnovno muzičko obrazovanje stekla je u muzičkoj školi u Prijepolju u klasi prof. Milenka Bajića. Srednje muzičko obrazovanje je stekla u muzičkoj školi „Mokranjac“ u klasi prof. Marije Tasovac i prof. Milice Vasiljević. 2010. godine diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Maje Rajković. Trenutno je na specijalističkim studijama u klasi prof. Vladimira Miloševića. Nastupala je na republičkim i medjunarodnim takmičenjima u zemlji. Nastupala je kao solistkinja, kamerni muzičar i korepetitor u gradovima širom Srbije (Prijepolje, Novi Pazar, Vrnjačka banja, Kraljevo, Kragujevac, Negotin), Beogradu (u Atrijumu Narodnog muzeja, galeriji Artget, Studentskom kulturnom centru, Kolarčevoj zadužbini ), Minhenu. Pohađala je kurseve profesora Aleksandra Šandorova, Aleksandra Serdara, Jurija Kota, Nevene Popović, kao i kurs kod prof. Vladimira Stojnića u okviru koga je učestvovala u ciklusu koncerata ‘Odabrani za odabrane’. Angažovana je kao profesorka klavira u muzičkoj školi „Mokranjac“ od 2010. godine.


Adem Mehmedovićstudent IV god Akademija umetnosti Novi Sad, klasa: Milan Miladinović

Sergej Rahmanjinov: Muzički momenat Op.16 br.1

Aleksandar Skrjabin: 2 Plesa op.73          

Franc List: Transcendentalna etida br.10 u ef molu

 

Ivana Damjanov, studentkinja I god. Akademija umetnosti Novi Sad, klasa: Milan Miladinović

 Sergej Rahmanjinov: Etida op.39 br.6 u a molu „Crvenkapa“

V.A.Mocart: Sonata u Be duru k.570, I stav Allegro

Aleksej Šor: Marionetin valcer

Klod Debisi: Odbljesci na vodi

Franc List: Mefisto valcer


Klavirski duo “Koshas” - Maja Milekić i Jelena Vasin Kekić

S. Rachmaninoff: Fantasie op.5
W. Lutoslavski: Varijacije na Paganinijevu temu
D. Šostakovič: Končertino

Maja Milekić, rođena 29.07.1991. završava akademske studije na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu u klasi vanrednog profesora mr Irine Skerl, i master studije na Fakultetu muzicke umetnosti u Beogradu u klasi docenta mr Nataše Mitrović kod koje je trenutno na specijalističkim studijama.
Maja je zaposlena u MŠ dr Vojislav Vučković u Čačku kao profesor klavira.
Jelena Vasin Kekić rođena je 1987. u Novom Sadu. Završila je osnovne i master studije klavira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Trenutno je student specijalističkih studija klavira na FMU u Beogradu. Zaposlena je u muzičkoj školi Isidor Bajic.
Klavirski duo "Koshas" je nov projekat nastao kao plod uspešne saradnje na studijama, a sada se polako iz učionica i fakulteta seli na scenu.


Marija Gluvakov Medenica

J.S. Bah: TOCCATA e-moll
F. List: Apres une lecture du Dante
FANTASIA QUASI SONATA
S. Prokofjev: VISIONS FUGITIVES op. 22
Lentamente, Andante, Allegretto, Animato,Molto giocoso,Con eleganca, Pittoresco, Comodo, Allegretto tranquillo, Ridicolosamente, Con vivacita, Assai moderato, Allegretto, Feroce, Inquieto, Dolente, Poetico, Con una dolce lentezza, Presto agitatissimo e molto accentuato, Lento irrealmente.

Mr Marija Gluvakov Medenica je rođena u Senti, a 1973. godine. Diplomirala je i magistrirala klavir na FMU u Beogradu, u klasi prof. Miloša Ivanovića, a specijalizirala kamernu muziku u klasi prof. Olivere Đurđević. Više puta nagrađivana na republičkim i saveznim takmičenjima, dobitnik je i nagrade iz fonda Radmile Đorđević, kao i nagrade iz fonda Slobodanke Milošević Savić. Učestvovala je na muzičkim svečanostima BEMUS, NOMUS, međunarodnim festivalima Donne in musica (kao izvođač i član žirija) i ClarinetFest (Asizi, Italija) i više puta nastupala kao solista sa Simfonijskim orkestrom „Stanislav Binički“ i Kamernim orkestrom „Kornelije”. Godine 1996. primljena je u članstvo Udruženja muzičkih umetnika Srbije. Uvrštena je u Srpski Who is Who ( Zavod za udžbenike, Beograd, 2013). Predavala je kao asistent Katedre za klavir na FMU u Beogradu (1998-2004). Od 2015. god. predaje u zvanju vanrednog profesora za umetničku oblast Klavir na FU u K. Mitrovici.


Klavirski duo Aleksandra Rakić i Svetozar Saša Kovačević

1. J.S.Bach: Concerto
2. Svetozar - Saša Kovačević: Partita Petrovaradinska
3. Svetozar - Saša Kovačević:
Andante cantabile
Dharma valzer
Burlesski
Toccata quatronika
Tango za njih dvoje

Aleksandra Rakić

je završila srednju muzičku školu "Isidor Bajić" u Novom Sadu u klasi profesora Milene Brkić. U toku školovanja postizala je značajne rezultate na republičkim i internacionalnim takmičenjima (Italija, Stresa 1995.g.).Pohađanjem srednje škole pokazala je sklonost ka radu sa solo pevačima, te se 1996.g. zapošljava kao korepetitor u istoj školi. Akademiju umetnosti je završila u Novom Sadu u klasi profesora Rite Kinke Radulović. Od 1999.g. zaposlena je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku solo pevanja,operskog studija i scenskog pokreta.Tokom karijere ostvarila je saradnju sa Beogradskom akademijom kao kamerni izvođač, takođe i Univerzitetom u Gracu (Austrija), sa profesorom korepeticije Stejsi Barč, kao i sa tenorom Hun Lee (Južna Koreja). Od mnogobrojnih koncerata, kako solističkih, tako i sa solo pevačima, kamernim orkestrom i horovima, izdvajaju se sledeći nastupi:Mađarska, Budimpešta; Nemačka, Dortmund; Kotor Art Fest i Mađarska, Segedin.

 

Svetozar Saša Kovačević (1950) kompozitor i orguljaš

Nižu i Srednju Muzičku školu odsek teoretsko nastavnički i instrumentalni ( harmonika) završio je u Novom Sadu u Muzičkoj školi “ Isidor Bajić”
U Beogradu na FMU završio je I stepen muzičke pedagogije.
Kompoziciju je studirao na FMU u Beogradu u klasi akademika prof. Vasilija Mokranjca, zatim na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi akademika prof. Rudolfa Bručija a diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi akademika prof. Dušana Radića
Bio je na seminarima za gradnju i štimovanje orgulja i kamernu muziku 1973. u Grožnjanu (Hrvatska) kod profesora i graditelja orgulja Patrika Colona (Belgija) i 1974. u Amsterdamu i Utrehtu pri kampu Muzičke omladine (Holandija).
Predavao je harmoniku u Muzičkoj školi “Davorin Jenko” u Beogradu. Bio je korepetitor opere i baleta Srpskog Narodnog Pozorišta u Novom Sadu i samostalni stručni saradnik – korepetitor na dramskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu za predmet: Tehnika glasa. Predavao je predmet korepeticija i čitanje sa lista ( prima vista) na klavirskom odseku Muzičke škole “Isidor Bajić” u Novom Sadu. Bio je orguljaš Reformatsko / hrišćanske crkve u Novom Sadu i Somboru. Inicijator je otvaranja Srednje Muzičke škole u Somboru 2008.Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu je redovni profesor na Muzičkom departmanu, katedre za Kompoziciju i Muzikologiju za predmet: Sviranje i čitanje orkestarskih partitura. 2005. g u oktobru na Univerzitetu u Mariboru ( Slovenija) po pozivu povodom 30 godina mariborskog univerziteta kao predstavnik Srbije prezentovao je svoj referat o ekumenizmu u muzici sa osvrtom na autorsko delo “Missa Oecumenica” na internacionalnom simpozijumu: “ Religija i integracije” pod pokroviteljstvom Evropske Unije, Evropske Akademije nauka i umetnosti iz Salzburga i Dunavske rektorske komisije. 2005. Internacionalni Biografski Centar (IBC) u Kembridžu – Engleska uvrstio ga je medju internacionalne kompozitore a 2010. godine isti IBC mu je dodelio Diplomu i srebrnu medalju za kompozicije na polju ekumenske muzike (Missa Oecumenica). Takodje, po njihovom izboru uvršten je u publikaciju medju 2000 izuzetnih intelektualaca za 21 vek. (2000 Outstanding Intellectuals of the 21st century). Kompozitorski opus obuhvata preko 300 kompozicija duhovne muzike, solo pesme, scenske, instrumentalne, kamerne i simfonijske muzike. Nagrade:
1973. Pula. (Hrvatska) III nagrada za kompoziciju Preludium, Adagio i Fugato za orkestar harmonika
1995. Niš. Nagrada za najbolju scensku muziku na Festivalu lutkarskih scena Srbije za predstavu „Patkica žutkica“ Lutkarskog pozorišta iz Zrenjanina.
2016. Novi Bečej. Prva nagrada žirija i Nagrada publike za solo pesmu “Da li znaš..” na 24 Festivalu “Obzorja na Tisi” - dani Josifa Marinkovića
Član je Saveza kompozitora Srbije i Vojvodine
CD izdanja:
1.Kroz mirise samoće – ciklus kompozicija za Flautu i Orgulje 2000. Izdanje autora
2.Partita Petrovaradinska – izbor autorske muzike 2001. Izdanje autora
3.Missa Oecumenica – za soliste, mešoviti hor, barokni orkestar i kontinuo, 2003. Izdanje autora
4.Bajićevi gudači – 9 autorskih kompozicija za soliste gudače, učenike muzičke škole u Novom Sadu. Izdanje muzičke škole “ Isidor Bajić” u Novom Sadu 2007.
5. Gudački kvartet „Amizade“ iz Brazilije (Brazil) uvrstio je Fantaziju i Fugu u svoj CD. Izdanje Ministarstvo kulture Brazila 2010.


Ivana Damjanov, studentkinja I god. Akademija umetnosti Novi Sad, klasa: Milan Miladinović

V.A. Mocart: Koncert u A duru k.488

Allegro

Adagio

Allegro assai

Klavirska pratnja: Milan Miladinović

 

<<< nazad na program