Muzej savremene umetnosti

Program Festivala - Muzej savremene umetnosti

SUBOTA 09.septembar

14.00-15.00 Hol Muzeja Jelena Simonović Kovačević: J. S. Bach, L. van Beethoven, D. Kabalevsky

15.00-16.00 PAUZA

16.00-17.00 Hol Muzeja Katarina Ranković: ZYCLUS (Autorske improvizacije praćene vizualnim efektima)

 

NEDELJA 10.septembar

14.00-15.00 Hol Muzeja Dinko Blagojević: "Pohvale onoj koja latice šalje" (Improvizacije)
15.00-15.45 Atrijum Muzeja Ivana Antić i Anastasija Šemić

16.00-17.00 PAUZA

17.00-18.00 Hol muzeja Jovan Stojšić: Jazz standardi
18.00-18.45 Hol Muzeja “Duo Elmazi” - Anita i Lejla Elmazi, klavir četvororučno: R. Schumann, E. Grieg, S. Rahmanjinov

 


Jelena Simonović-Kovačević

J. S. Bach: Toccata e-moll, BWV 914
L. van Beethoven: Sonata op. 31 n. 2, d-moll
D. Kabalevsky: Sonate n. 3, F-dur

Jelena Simonović-Kovačević je diplomirala 1998. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku za klavir, u klasi profesora Kemala Gekića sa ocenom 10 (deset). Poslediplomske studije upisala je 2000. godine na Sirakuškom univerzitetu, Sirakuza, Njujork, u Sjedinjenim Američkim Državama, odsek za klavir, u klasi profesora Vei-Ji Janga (Wei-Yi Yang) i na istom univerzitetu magistrirala 2002. godine. Tokom celog školovanja bila je stipendista Univerziteta i radila kao asistent na klaviru i korepeticiji. Dobitnica je nagrade Ajrin Kruker (Irene Crooker) za postignute vrhunske rezultate u pijanističkom izvođenju. Tri godine kasnije upisuje magistarske studije iz klavirske pedagogije na Mizuri univerzitetu, Kolumbija, Mizuri, SAD. Dobitnica je univerzitetske stipendije i tamo radi kao samostalni asistent na predmetu klavir.
Dobitnica je nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima, među kojima su Missouri Music Teachers Association u Kolumbiji, Mizuri, SAD., Internacionalno takmičenje Città di Moncalieri, Monkalijeri, Italija i Jugoslovensko takmičenje mladih pijanista u Nišu. Osim toga, bila je i polufinalista na internacionalnom takmičenju u Vibo Valensiji, Kalabrija, Italija.
Usavršavala se na majstorskim kursevima kod međunarodno priznatih umetnika, kao što su: Naum Štarkman, Diane Andersen, Boris Berman, Arbo Valdma, Kemal Gekić, Rainhard Beker, Rita Kinka i Jokut Mihajlović. Takođe je radila u raznim muzičkim organizacijama: Memorijal „Isidor Bajić” u Novom Sadu, Jejl SMN , Serijal kamerne muzike „Odisej“ , Kotor Art festival. Osnivač je Svetske asocijacije klavirskih dua. Učestvovala je na 6. Svetskoj godišnjoj pijanističko-pedagoškoj konferenciji u Orlandu, Florida (6th Annual World Piano Pedagogy Conference, 2001) kao i na Konferenciji klavirskih pedagoga u Ostinu, Teksas (Piano Pedagogy Conference, Austin, Texas, 2006).
Jelena Simonović-Kovačević je započela svoju profesionalnu karijeru u muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, kao profesor klavira. Na toj poziciji je radila više od 12 godina. Od 2002-2005. godine je radila kao honorarni asistent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i to na predmetima korepeticija i čitanje s lista, poznavanje klavirske literature i istorija pijanizma. Od 2014. godine radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao nastavnik veština gde predaje klavirski praktikum. Njeni đaci i studenti su na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima osvojili preko 50 nagrada. Inicijator je i pokretač kategorije iz discipline uporedni klavir za studente na festivalu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, gde je učestvovala i kao član žirija 2016. godine.
Osim upornog rada na usavršavanju mladih profesionalnih pijanista, Jelena Simonović-Kovačević je i aktivni član kulturnog života u svojoj zemlji gde širi svest o klasičnoj muzici onima koji se bave muzikom amaterski ili onima koji nimalo nisu upoznati sa klasičnom muzikom. Godine 2015. je na Svetskoj pijanističkoj konferenciji u Novom Sadu (7th World Piano Conference) održala predavanje pod nazivom „Oduvek sam želeo da naučim da sviram klavir-Podučavanje odraslih početnika klavira (I always wanted to learn to play the piano-Teaching an adult Piano student)“. Od tada je prvi profesor u Novom Sadu koji drži majstorske kurseve odraslim polaznicima klavira. Član je muzičkih udruženja MMTA, MTNA, VPTA, VPDA i UKLAPEV.
Održala je veću broj koncerata u klavirskom duu sa kolegom Kostom Jevtićem, a redovno nastupa i kao solista.


Katarina Ranković

ZYCLUS (Autorske improvizacije praćene vizuelnim efektima)

Katarina Ranković je rođena u Beogradu 1990. godine. Nižu i srednju muzičku školu ‘Mokranjac‘ završila je u klasi profesorke Katarine Šandorov, dok je studije zavrsila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, klasa profesorke Jelene Jovanović-Petrović. Nastupala je kao solista i članica kamernih ansambala u značajnijim salama kao što su Zadužbina Ilije M. Kolarca, galerija ‘‘Progres‘‘, galerija ‘‘Artget‘‘, Etnografski muzej, Ruski dom, Narodna biblioteka Srbije, Studentski kulturni centar Beograd, Studentski kulturni centar Kruševac, UK ‘‘Vuk Karadžić‘‘ u Beogradu. Dobitnica je mnogih nagrada, a neke od njih su: prve nagrade sa kamernim sastavima na republičkom takmičenju 2006. i 2008. godine, prve nagrade na ‘Prolećnom festivalu‘ 2007. godine u kategoriji solista i kamernih ansambala, prva nagrada na konkursu ‘‘Lisinski‘‘ za kamernu muziku 2008, druga nagrada na međunarodnom takmičenju ‘‘SIMC‘‘ u Bijeljini za kamernu muziku 2009.


Dinko Blagojević

"Pohvale onoj koja latice šalje" (Improvizacije)

Dinko Blagojević (1975, Gradiška) je završio nižu muzičku školu u Gradišci u klasi prof. Fatime Gušić a srednju muzičku školu u Banjoj Luci i Zemunu u klasama prof. Branke Kuzmanović i Zorane Grbić. Diplomirao je na FMU u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, a magistrirao je na Akademiji umetnosti Banja Luka u klasi istog profesora. Nastupao je sa orkestrom Pro klasika, kao i sa orkestrom Akademije umetnosti Banja Luka.Radi u zvanju vanrednog profesora na katedri za klavir Akademije umetnosti u Banjoj Luci. Od skorijeg vremena bavi se improvizacijom.


Nikola Kašaš

Erik Satie: Gnossiennes, Gymnopedie
Philip Glass: Metamorphosis
Thomas de Hartmann/ Gurdjieff: Sazzid chant et danse

Rođen u Zrenjaninu, 1994. godine. Srednju muzičku školu završava u rodnom gradu na teorijskom i vokalno-instrumentalnom odseku na smeru solo pevanje. Kao klavirski izvođač nastupa samostalno od 2013. godine i na programu se nalaze dela predstavnika minimalizma u muzici. Solistički nastupi u Novom Sadu, Zrenjaninu, Beogradu, Kikindi, Banja Luci.


Ivana Antić

Ph. Glass: Metamorfoze 1-5

Student master studija Akademije umetnosti u Novom sadu, studijska grupa - muzika i mediji. Osnovne akademske studije završene na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu na odseku za muzičku umetnost, studijska grupa - muzika u medijima. U toku studija učesnik i saradnik na brojnim projektima, među kojima je i realizacija studentske predstave "Mokranjac u nas - sada i zauvek" u okviru "Dana kulture". Saradnik i autor muzičke emisije "Od mene za tebe, muzička kutija" koja je emitovana na Radio Požarevcu. Bivši saradnik web magazina za kulturu i umetnost "Bulevar umetnosti" Beograd i novinar muzičkog bloga. Bivši član hora "Barili" Požarevac, hora "Liceum" Kragujevac i "Kragujevačkog hora i orkestra". Trenutno član "Novosadskog kamernog hora". Svoj dalji rad želi da posveti spajanju muzike sa drugim medijima, posebno u izvođaštvu.

Anastasija Šemič

J. Haydn: Sonata Hob. XVI: 32, h-moll

N. Tcherepnin: "Bajka o ribaru i ribici" komad br. 1


Duo Elmazi - Anita i Lejla Elmazi

Robert Schumann: Pictures from the East, op.66 (Slike sa istoka op.66)

1. Lebhaft
2. Nicht schnell und sehr gesangvoll zu spielen
3. Im Volkston
4. Nicht schnell
5. Lebhaft
6. Reuig, andächtig

Edvard Grieg: Norwegian Dances op.35 (Norveške igre op.35)

1. Allegro marcato
2. Allegretto tranquillo e grazioso
3. Allegro moderato alla Marcia

Sergei Rachmaninoff: Six Morceaux, Op.11

1. Barcarolle
2. Scherzo
3. Russian theme
4. Valse

Lejla Elmazi, rođena 1983, i Anita Elmazi, rođena 1984 god. u Beogradu, završile su srednju muzičku školu Josip Slavenski ( klavir) u klasi prof. Milene Mitić. Pored vokalno-instrumentalnog odseka, uporedo su završile i teoretski odsek. Diplomirale su na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Alana Frejzera. Trenutno su na master studijama na odseku za klavirski duo na prestižnom Univerzitetu u Gracu, Austrija kod eminentnih profesora Gil Garburg i Sivan Silver. Usavršavale su se na mnogobrojnim majstorskim kursevima kod pijanista i profesora: Olivera Đurđević (Srbija), Paul Gulda (Austrija) , Boris Romanov (Rusija) , Svetlana Bogino (Rusija), Vladimir Ogarkov ( Rusija), Čarls Ašbrener (Amerika), klavirski duo Genova- Dimitrov (Bugarska/Nemačka). Dobitnice su brojnih nagrada na domaćim i internacionalnim takmičenjima. Zaposlene su kao profesori klavira u Osnovnoj muzičkoj školi u Vrbasu.


Jovan Stojšić

Jazz standardi:

SUMMERTIME, GEORGIA, BLACK ORPHEUS, FLY ME TO THE MOON, AUTUMN LEAVES, BLUE MOON, MISTY, OVER THE RAINBOW, LA MER, MOON RIVER, SHE, C'EST SI BON, BESAME MUCHO, LOVE IS HERE TO STAY, THE SHADOW OF YOUR SMILE, FASCINATION, STARDUST, MY WAY, GIRL FROM IPANEMA

Jovan Stojšić, 1957. nižu muzičku školu, odsek za harmoniku završio u Subotici. Takođe je pohađao nižu muzičku školu na odseku za klavir i srednju muzičku školu na odseku za kontrabas.
Po struci mašinski inženjer, sa 22 godine radnog iskustva kao konstruktor alata. Po duši muzičar koji godinama svira kao solo barski pianista i jazz kontrabasista.
Kao pianista sa „MONS quintet“-om predstavljao Muzičku omladinu Novog Sada i otvorio prvi jazz festival u Novom Sadu 1979.godine. Na daljim novosadskim jazz festivalima učestvovao kao kontrabasista u okviru benda „Jovančić quartet“.
Od tada veliki broj jazz koncerata u regionu i Mađarskoj, kako kao kontrabasista tako i pianista, i solo i kao gost.

 

<<< nazad na program