Sinagoga

Program Festivala - Sinagoga

PETAK, 08. septembar

20.00 - 20.45 Spektakl „Tri klavira - dvanaest ruku“ - Julija Bal, Jelena Bajić, Slobodanka Stević, Jovana Radovanović, Dunja Crnjanski, Milica Ćosić, Aleksandra Šuntić, Aleksandar Gligić, Laszlo Kollar, Dečji hor MŠ Slavenski: Kompozicije Aleksandre Stepanović, Julije Bal, Ljubomira Nikolića i Svetozara Nešića, specijalno napisane za Piano City Novi Sad 2017.
21.00 - 22.00 Aleksandar Jovanović Šljuka: Autorska muzika (jazz)

 

NEDELJA, 10.septembar

20.00 - 22.00 Zlata Čočieva: F. Chopin, S. Rahmanjinov

 

 


Spektakl „Tri klavira – dvanaest ruku“

Projekat inspirisan idejom Piano City festivala, okuplja oko sebe mlade i talentovane muzičare, kompozitore i pijaniste.  Julija Bal, Jelena Bajić, Slobodanka Stević, Jovana Radovanović, Dunja Crnjanski, Aleksandar Gligić, Lav Kovač će, u različitim ansamblima, od tri do šest izvođača, na tri klavira, izvoditi kompozicije Aleksandre Stepanović, Julije Bal, Ljubomira Nikolića i Svetozara Nešića. Ova dela su napisana specijalno za festival Piano City Novi Sad 2017. Mahom originalne kompozicije, uz jednu umetničku obradu, odlikuju se veoma virtuoznim tretmanom klavirske deonice i nesvakidašnjim, neuobičajenim tretmanom instrumenta.


Aleksandar Jovanović Šljuka

Autorska muzika (jazz)

Pijanista i kompozitor, rođen 1978. godine u Zaječaru. Kao samouki muzičar, bez formalnog muzičkog obrazovanja, uspeo je da stekne znanje i reputaciju i tako pronađe svoje mesto na srpskoj muzičkoj sceni. Profesionalnu muzičku karijeru započeo je 1998. godine, i od tada je mnogo puta nastupao, kako kao solista, tako i u saradnji sa najznačajnijim ansamblima i izvođačima iz Srbije i Crne Gore.
Od 2004. godine radi sa bendom Coolares, sa kojim je imao više od hiljadu klupskih nastupa širom Srbije i zemalja u okruženju. 2009. Osniva jazz trio Woodcock Group sa kojim je započeo autorsku karijeru i nastupao širom Srbije, a 2011. je ovaj trio izdao album Water Stories, za kuću Sunset Jazz Recordingsiz Njujorka.
2012. se pridružuje projektu Serbian Jazz BRE! kao pijanista, kompozitor i aranžer. Sa ovim bendom izdao je dva albuma (’Serbian Jazz BRE’ 2013. i ’Serendipity’ 2015.) i nastupao na gotovo svim džez festivalima u zemlji kao i na mnogim evropskim jazz festivalima.
Tokom svoje dosadašnje karijere nastupao je, snimao i sarađivao sa mnogim priznatim muzičarima: Miša Blam, Stjepko Gut, Valtko Stefanovski...
Nastupao je na svim najprestižnijim jazz festivalima u Srbiji: EXIT, Nishville, Beogradski Jazz Festival, Novosadski Jazz Festival... kao i u Belgiji, Luksemburgu, Mađarskoj, Bugarskoj, Austriji...
O njegovom delu svedoči veliki broj članaka, prikaza i intervjua objavljenih u štampi i na internetu.


Zlata Čočieva

S. Rahmanjinov: Sonata br. 2, op 36 b-moll i “Varijacije na temu Korelija” op 42

Vrhunska ruska pijanistkinja mlađe generacije. Nazivali su je čudom od deteta jer je sa samo pet godina imala svoj prvi javni nastup, a već dve godine kasnije izvodila Mocartove klavirske koncerte uz pratnju orchestra, u Velikoj sali Moskovskog državnog konzervatorijuma. Na Piano City Novi Sad donosi vrhunski ruski pijanizam koji ju je učinio zvezdom najvećih svetskih podijuma među kojima su: Concertgebouw Amsterdam, Lugano festival "Il Progetto Martha Argerich", Miami International Piano Festival... Zlata je širom sveta nagrađivana - Shimanovsky International Competition (Poljska), Mozart Prize ARD Competition (Nemačka),Alberto Fano Piano Competition (Italija), Santa Catarina (Brazil)...
Njeno CD izdanje Šopenovih Etida nemački muzički časopis Gramophone je uvrstio u pedeset najboljih izvođenja Šopenove muzike ikada!
U novosadskoj Sinagogi, na svom prvom gostovanju u Srbiji, Zlata Čočieva izvodi dela Sergeja Rahmanjinova koja će neposredno posle festivala snimiti kao svoj četvrti CD.

<<< nazad na program